TOON VAN MIL & PIETER VAN HAM

TOON VAN MIL & PIETER VAN HAM

Datum: zondag 9 augustus 2015
Aanvang: 15:00 uur
Deuren open: 30 minuten voor aanvang
Entree:

Locatie
JJ MUSIC HOUSE

Categorie:


INFORMATIE

TOON VAN MIL

Toon van Millingen

Geboren in 1959 kwam Toon in een warm nest terecht. Het gezin met tien kinderen hadden allemaal wel iets met muziek. Niet van een vreemde, want hun moeder was zeer muzikaal. Onder de naam Moe van Mil heeft zij een drietal LP’s gemaakt onder begeleiding/productie van o.a. Annie de Reuver en Henk van der Molen.

Toon, al van jongs af aan gitarist, richt zich sinds een aantal jaar op de akoestische gitaar. Toon is van mening, dat je het beste muzikale product aflevert als je er zelf veel plezier in hebt. Dus besloot Toon een programma te maken met enkel muziek die hij fijn vindt en waar hij binding mee heeft. Dit is terug te horen in zijn composities. Naast zijn ervaring als studiomuzikant in de hoedanigheid van gitarist, heeft hij zich in de afgelopen jaren meerdere instrumenten eigen gemaakt waaronder piano, drumstel, en basgitaar.

Na een Masterclass Muzikaal Ondernemerschap van Sena, Buma/Stemra met Rockacademie Fontys, kwam hij in contact met Evert Abbing, een toonaangevende producer in Nederland. Samen met hem en onder begeleiding van Roelie van Lingen (King Play Music, management en bookings) heeft Toon een duidelijke weg voor de toekomst uitgestippeld. Een weg die leidt naar een vaste plek in de Nederlandstalige muziekwereld.

 

 

 

 

PETER VAN HAM

De roots van Pieter van Ham (1976) liggen op het eiland van Dordrecht. Pieter komt uit een gezin waar Pieter van Hammuziek altijd centraal heeft gestaan. Een vader die piano, accordeon en blokfluit beheerst, een moeder die in haar jeugd gitaar speelde en waar in huize van Ham veelvuldig vanuit een breed muziek assortiment vinyl werd gedraaid van symfonische rock, blues/jazz tot aan klassiek en pop. Dit vormde in Pieter zijn jeugd de basis voor zijn interesse in muziek en met name de gitaar. Op zijn 18e pakte hij de gitaar op en met zelfstudie en een jaar gitaarles op de Dordtse Muziekschool werd de gitaarbasis voor Pieter gelegd. Met name de Blues intrigeerde Pieter en hij had als snel idolen als Eric Clapton, Rory Gallagher en Ry Cooder. Via de Blues Rock ging zijn interesse uiteindelijk meer uit naar de basis, de acoustic country blues met grootheden als Robert Johnson, Skip James, Leadbelly en mississipi John Hurt. Vooral de fingerpicking style en slide gitaar waren de stijlen die Pieter het meest interessant vond.

Ervaring
Samen met Richard Markestein (zang en mondharmonica) ontstond BluesNote, als een akoestisch blues duo, welke diverse optredens heeft gehad binnen de muziek scene van Dordrecht en elders (Big Rivers Festival, Arina’s, Voorstraat Noord festival, Dordtse Jazz Sociëteit, Goodwill concerts Dolhuis,
Acoustic podium te Veenendaal, Café de Keizer te Gorinchem etc.). Van hieruit kwamen leuke en goede responses, wat de reden en plezier gaf om tot op heden door te gaan als BluesNote.

Heden & ontwikkeling
Naast BlueNote en zijn eigen (milieu-)onderneming (ZZP) wilde Pieter zich ook als een solo fingerstyle guitarist gaan ontwikkelen, nadat hij in 2001/2002 bij een gitaar zaak in Rotterdam een optreden zag van Fingerstyle virtuoso Doyle Dykes. Vanuit dit genre kwamen de namen al snel van Chet Atkins, Jerry Reed, Merl Travis, Tommy Emmanuel en Pete Huttlinger in beeld. Met name de stijlen van Chet en Tommy vormt de basis waarmee Pieter van Ham zich als solo artiest ten gehore brengt. Met diverse solo try-outs tijdens eigen optredens van BluesNote, als voorprogramma (2014) van de cd release van de Dordtse bluesrock band Mudbone en een optreden in akoestisch open podium Café de Keizer in Gorinchem is voor Pieter van Ham naast BluesNote een nieuwe muzikale richting van start gegaan, waarbij zowel eigen arrangementen als covers worden gespeeld.